Bezoek NCD (Nationaal Congres Duits)

Beste lezers,

Hier een blog van een ICTer die zeer geïnteresseerd is in het onderwijs, en een onderwijshart heeft, van horen zeggen. Het onderwijs en de techniek interesseert mij, hoe kunnen we ICT zo inrichten dat het zo goed mogelijk het onderwijs ondersteund? Ik zet me daarvoor in! Vele scholen zien ICT nog steeds als doel en niet als middel, wat ICT uiteindelijk meer een frustratie item maakt dan een handreiking naar beter onderwijs.

Afgelopen vrijdag en zaterdag heb ik met mijn collega Trix Eschweiler (Duits docente aan het Ashram College) de NCD bezocht, een Congress over de Duitse taal en cultuur. Zelf hoopte ik daar antwoord te krijgen op de vragen: Wat is er op dit moment gaande in het lesgeven in DAF (Deutsch Als Fremdsprache). Wat betekent ICT hierin of wat kan ICT hierin betekenen en hoopte ik een veel docenten te ontmoeten die met mij hun ervaring wilde delen. En geloof me dit is gebeurd, deze twee dagen hebben mij zoveel informatie gegeven dat ik zondag, zowaar een rustdag moest inplannen om al deze informatie te verwerken.

Vrijdagochtend om 9 uur begaven we ons naar het Congress Centrum de Werelt, waar de NCD gehouden werd. Eenmaal aangekomen begonnen we met een openingstoespraak en lezing over Filmdidaktiek en hoe men dat in de lessen kan gebruiken, het is wetenschappelijk bewezen dat dit de leerling meer motiveert om DAF eigen te maken. Denk bij Filmdidaktiek niet aan het aanzetten van een video en de rest gaat vanzelf! Nee, het gebruik van stukken film in de les waar leerlingen vragen over moeten maken, zelf filmpjes moeten maken over bepaalde onderwerpen. Interessant is te zien dat het traditionele onderwijs langzaam aan het veranderen is. (Met traditioneel onderwijs bedoel ik de boeken, en de docent voor de klas met een krijtbord). Lessen worden interactiever, digitale media wordt effectief ingezet. (Met effectief bedoel ik, dat er echt iets mee word gedaan, iets didactisch, en er niet los bij hangt om het er bij hangen). Begrijpt u?

Na de lezing begonnen diverse workshop waarvoor ik mij had aangemeld, waaronder de Workshop “Maak je eigen digitale les”, MyschoolsNetwork en Youtube inzetten als meer dan filmmiddel”

Workshops

Bij de cursus maak je eigen digitale les, zijn we aan de slag gegaan met het bekijken van de grote hoeveelheid lesmateriaal wat VOcontent beschikbaar heeft in haar stercollecties. Deze content kan men d.m.v. het platform wikiwijs helemaal naar eigen smaak aanpassen. Zie VO content als een grote databank met veel informatie, waar je stukjes uit kunt plukken om te gebruiken voor je eigen les. Met diverse docenten heb ik hieraan deelgenomen en moet zeggen dat ik inmiddels goed met VOcontent kan werken, het spreekt aardig vanzelf. De docenten waarmee ik in dezelfde cursusgroep zat hadden iets minder IT vaardigheden dan mij en daar was ik toch enigszins verbaasd over. Als scholen dan als zodanig ICT willen gebruiken om het onderwijs te ondersteunen waarom begin je dan eerst niet je docenten te scholen. Anders wordt het toch een flop?

Een andere workshop die ik heb bezocht was MyschoolNetwork, een erg leuk project waarbij het mogelijk is om via een soort gesloten social media, met leerlingen over de hele wereld projecten/opdrachten te doen. Dit zou je natuurlijk prachtig kunnen integreren in een les om het voor een leerling aantrekkelijker te maken. In plaats van een brief schrijven in een werkboek is het mogelijk om iemand via Myschoolnetwork uit te kiezen en daar gewoon echt mee te schrijven/samen te werken. Het mooie is dat werken via dit soort media altijd actueel is. Iets wat we zeker in Digiwelt willen onderzoeken of dit mogelijk is.

Digiwelt? Wat is Digiwelt? Had ik dat nog niet verteld? 

“Digiwelt Deutsch” is een pakket voor de onder- en middenbouw (1e t/m 4de jaar Duits). Het is op alle niveaus inzetbaar (vmbo/havo/vwo-klas1-4). “Digiwelt Deutsch” biedt leerlingen, docenten, maar ook individuele studenten, compleet nieuwe didactische mogelijkheden.

Spel, plezier en spanning staan centraal. Met woord en beeld beweeg je je door een nieuw taallandschap. Onafhankelijk van elke gangbare schoolmethode kun je interactief plezier met het leren van Duits beleven. Met onderwerpen die aansluiten bij het vakgebied of waarmee lessen verrijkt worden. Your Own ICT en Trisco Duitse taal en adviesbureau hebben de krachten gebundeld om een top product neer te zetten voor leerlingen om DAF aantrekkelijker en interactiever te maken!

Bekijk hier de brochure van Digiwelt Deutsch

De laatste cursus ging over de didaktische mogelijkheden van Youtube en sloot bijna naadloos aan op de lezing van diezelfde dag. Youtube is een middel waarmee men filmpjes met elkaar kan delen en voorzien kan van commentaar. Hoe leuk is het om daar in je les actief gebruik van te maken. Ten eerste leer je daarmee ICT vaardigheden, iets wat zeker in deze tijd niet weg is, ten tweede maakt het het maken van een opdracht aantrekkelijker en motiveert dit leerlingen. Als docent zou ik het wel weten, maar ja dat ben ik nog niet. Maar wat niet is kan natuurlijk altijd nog komen. Verder kan je met Youtube nog veel meer, vragen integreren in filmpjes bijvoorbeeld. Erg leuk en interessant, kijk maar eens op EdPuzzle.com

Al met al is het eerste bezoek aan de NCD voor mij een groot succes, ik heb veel gezien, geleerd, en een heleboel mensen gesproken en ervaringen uitgewisseld. Met al deze ervaringen krijg ik nog meer enthousiasme om van Digiwelt Deutsch een top product te maken, helemaal afgestemd op de docent, maar op de eerste plaats natuurlijk de leerling.

Johan de Graaf. 

16265608_10208354695089362_2841530720500038241_n

 

Johan de Graaf is een ICT’er in het onderwijs en zelfstandig ondernemer in de ICT branche. Hij zet zich graag in om ICT op een goede manier het onderwijs te laten ondersteunen. Voor vragen en/of suggesties kunt u altijd mailen naar info@yourownict.nl